duminică, 3 septembrie 2017

Prea Sfințitul Petru , Episcopul de Ungheni și Nisporeni a oficiat Sfînta Liturghie la Mănăstirea Negrea

Sîmbătă, 2 septembrie 2017, cînd biserica ortodoxă prăznuiește pe Sf. Prooroc Samuil, Preasfințitul PETRU Episcop de Ungheni și Nisporeni a liturghisit la Mănăstirea Negrea din raionul Hîncești.
Aici Preasfinția Sa a fost întîmpinat călduros de duhovnicul administrativ al acestei mănăstiri Protoiereul Andrei TÎRSÎNĂ împreună cu Dna. Preoteasă și închinătorii Sfintei Mănăstiri.
Anticipat Sfintei Liturghii Ierarhul a citit rugăciunile de Sfințire a Bisericilor de Iarnă și de Vară din complexul Mănăstirii, fiind stropite cu apă sfințită de Chiriarhul locului.
La 10 decembrie 1992 preot-paroh este numit Andrei Târsână, care porneşte lucrările de renovare a sfântului lăcaş. La 6 februarie 1994 sfântul lăcaş este resfinţit de către episcopul Vichentie (Morari) de Tighina. Conform cererilor depuse de către preotul-paroh şi credincioşii din sat este binecuvântată reorganizarea parohiei în mănăstire. Astfel, mănăstirea este înregistrată la 20 februarie 1997,  fiind numit Duhovnic-administrator – protoiereu Andrei Târsână.
Mănăstirea își are origine veche, din Parohia satului care avea ca biserică locașul de închinar cu hramul „Sf. Arh. Mihail și Gavriil’’ , datată din 1878 Sfântul lăcaş a fost închis în urma alunecărilor de pământ, care au ocolit curtea bisericii. Aproape două decenii biserica a rămas închisă, iar cheile se păstrau la creştinii din sat, care nu au permis pângărirea acesteia, din contra venind periodic şi împrospătând-o cu var. În urma alunecărilor de teren biserica a arămas nevătămată. Astfel s-a înființat tînăra Mănăstire. Noul duhovnic-administrator, Protoiereul Andrei Tîrsînă împreună cu preoteasa Emilia Tîrsînă ajutați nemijlociți de ctitori și binefăcători au pus bazele înălțării și edificării sfintei Mănăstiri. În mănăstire și  în prezent se păstrează crucea de la mormântul preotului Filaret Braşoveanu, înhumat în partea de apus a bisericii.
În timpul sfintei liturghii praznicale Duhovnicul-Administrator a fost decorat de către Ierarh cu dreptul de a sluji Sfînta Liturghie cu ușile deschise pînă la cîntarea imnului Herovic pentru activitatea sîrguincioasă și renovarea capitală a bisericii de vară și reparația interioară a bisericii de iarnă din coplexul mănăstirii.
De la redeschiderea Sfintei Mănăstiri s-au săvîrșit numeroase lucrări de renovare și edificare a Sfintei Mănăstiri, printre care enumerăm construcția, renovarea și edificarea bisericii de vară cu hramul „Acoperămîntul Maicii Domnului’’ și reconstrucția generală a bisericii de iarnă cu hramul „Sf. Arh. Mihail și Gavril’’,toate nemijlocit cu stăruința Protoiereului Andrei Tîrsînă și Preotesei Emilia Tîrsînă și a ctictorilor, binefăcătorilor Sfintei Mănăstiri.
După oficierea Sfintei liturghii Preasfinția Sa înconjurat de soborul preoților slujitori au oficiat un Te Deum de mulțumire cu înconjorul tradițional al bisericilor și citirea pericopelor Evanghelice.











































Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu