sâmbătă, 4 noiembrie 2023

Zi de aleasă bucurie duhovnicească în parohia „Icoana Maicii Domnului – Kazanskaia”, din s. Horodca, r. Hîncești

 


Sâmbătă, 4 noiembrie, 2023, Înaltpreasfințitul PETRU, Arhiepiscop de Ungheni și Nisporeni, a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie în parohia „Icoana Maicii Domnului – Kazanskaia”, satului Horodca, raionul Hîncești, cu prilejul hramului acestei parohii, întrucât astăzi este cinstită icoana menționată.

În dimineața zilei, Înaltpreasfinția Sa a fost întâmpinat călduros de parohul biserici, ieromonahul SERAFIM (Dediu), dimpreună cu-n sobor de preoți și mulțime de credincioșii prezenți.

Înainte de începerea Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop PETRU a săvârșit slujba de sfințire a prestolului și a bisericii închinată Sfântului Ierarh Gavriil, Mitropolitul Chișinăului și al Hotinului.

Alături de Înaltpreasfinția Sa au coliturghisit arhim. CHIRIL (Braguța), starețul Mănăstirii Hîrjauca și Președintele Sectorului Eparhial, Mănăstiri și Viață Monahală, ieromonahul SERAFIM (Dediu), parohul acestei sfinte biserici. dar și un sobor de slujitori.

La Vohodul mic, parohul bisericii, ieromonahul SERAFIM (Dediu), a fost decorat cu dreptul de a purta bederniță și cruce de aur.

În timpul Sfintei Liturghii au fost înălțate rugăciuni, cerându-se ca Dumnezeu să-și reverse mila Sa peste parohul și credincioșii acestei comunități religioase, ajutându-i în lucrarea la toată fapta cea bună.

După citirea pericopei evanghelice, Ierarhul a ținut un consistent cuvânt de învățătură în care a vorbit despre importanța, folosul și necesitatea bisericii într-o comunitate, îndemnând credincioșii să fie prezenți la slujbele ce se vor săvârși în această biserică, după care i-a felicitat cu această zi istorică, când a fost săvârșită slujba de sfinție a Prestolului și prima slujbă arhierească în această biserică nou construită.

După canonul euharistic, tânărul teolog Nicolai DICUSARA a fost hirotonit în treapta de diacon.

După rugăciunea Tatăl nostru…, au fost împărtășiți credincioșii care s-au pregătit pentru primirea Sfintei Împărtășanii.

Răspunsurile liturgice au fost date la strană de Corul Catedralei Episcopale, condus de preoteasa Liliana ROTARI.

După încheierea Sfintei Liturghii s-a făcut înconjorul bisericii, cu citirea a 4 pericope evanghelice, iar după aceasta a fost săvârșită slujba de sfințire a clopotelor.

Apoi Înaltpreasfinția Sa a adresat un cuvânt de apreciere și încurajare părintelui paroh, dar și tuturor binefăcătorilor, care au jertfit și s-au trudit la zidirea acestui sfânt locaț atâ de frumos și deosebit. Iar după aceasta, Ierarhul a înmânat Medalii și Diplome Eparhiale unor ctitori de seamă și binefăcători ai acestei biserici, adresând și un cuvânt de felicitare apreciere pentru toate lucrările de înfrumusețare și amenajare a acestei Sfinte Biserici.

La final părintele paroh, ieromonahul SERAFIM, a adus cuvinte de recunoștință și mulțumire Înaltpreasfințitul Arhiepiscop PETRU, pentru prezență, slujire, sfaturi și cuvinte părintești.

De asemenea, cuvinte de mulțumire, părintele paroh a adresat soborului de slujitori prezenți, tuturor ctitorilor, binefăcătorilor și enoriașilor acestei sfinte biserici.

https://episcopia-ungheni.md/ro/uncategorized/zi-de-aleasa-bucurie-duhovniceasca-in-parohia-icoana-maicii-domnului-kazanskaia-din-s-horodca-r-hincesti/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu